Golden retriever kisgyerek mellé?

Golden retriever3_regina
Default

Golden retriever kisgyerek mellé?

Golden retriever egy külső nézőpontjából

Egyik ismerősünknél nem csak beköszöntött az elmúlt években a gyermekáldás, hanem egyszerre kettő csöppséggel nőtt a família. És mert ők mindketten nagy családból valók, nem álltak meg itt. Egy kutyust is szerettek volna, akik együtt nő fel az ikrekkel. Már csak az volt a kérdés, milyen fajtát. Az apuka a nagyobb kutyákat szereti, az anyuka pedig a puhákat. Ez valamennyire leszűkítette a kört, hamar meg is állapodtak abban, hogy egy Golden retriever kölykök visznek haza. Akkortájt született egy alom az egyik hazai tenyésztőnél, így le is foglalóztak egy kislányt. Az érkezéséig fennmaradt 8-9 hétben pedig igyekeztek mindent kideríteni a fajtáról, amit addig nem sikerült. Már a döntéskor tudták, hogy a Golden retriever az egyik leginkább emberközpontú kutyafajta, ráadásul rendkívül engedelme, tanulékony.

Golden retriever1_regina

Mivel a mozgásigénye igen nagy, tökéletes társ két örökmozgó gyerkőc mellé. Az anyuka pedig kimondottan örült annak, hogy egy olyan puha szőrzetű családtaggal bővülnek, amely mégsem szorul napi ápolásra – hiszen két gyerek mellett erre igencsak kevés idő jutna. A goldie-nak minden vágya az, hogy gazdájának örömet okozzon. Derűs jellemével nem sok másik kutyafajta vetekedhet, ráadásul, ha a jövőben újabb háziállat érkezne, azzal is könnyedén összeszoktatható. Tehát Manna igazi főnyereménynek bizonyult. Mindenki alig győzte kivárni az a pár hónapot, amíg elég nagy lesz ahhoz, hogy elhozzák. A tenyésztő hölgy naponta küldött fényképet arról, hogyan cseperedik leendő családtagjuk, s ezeket nem voltak rest velünk is megosztani. A végén már együtt izgultunk az érkezén napjáig.

Addigra már jómagam is jobban utána jártam a fajtának (hátha mi is egy Mannához hasonló kölyökbe szeretünk bele). Mint kiderült, ez az egyetlen retriever fajta, amelynek egyértelműen visszakövethető az eredete. Egy sárga Wavy-Coated-Retriever és egy Tweed-Water-Spaniel szülőpáros kölykeivel kezdődött minden. Ugyanis eredetileg vadászati célú tenyésztés történt, s sokáig a goldie-k ehhez kapcsolódó feladatot láttak el: a lelőtt vadak begyűjtése volt a hivatásuk.  

Golden retriever az új divat

A Golden retriever nem csak pozitív tulajdonságainak köszönhető annyira népszerű a kisgyerekes családok körében, hanem megjelenése miatt is. Harmonikus, arányos testfelépítésének köszönhetően nincs az a szomszéd, aki ne akarná Mannát megsimogatni. S minden vendég szívébe azonnal belopja magát. Puha bundája pedig az ikrek kedvenc párnája. Manna előbb nő majd fel, mint a gyerkőcök, aminek ők nagyon fognak örülni, mert akkor mindketten egyszerre bújhatnak majd hozzá. Arany, krémszínű bundája már messziről felismerhetővé teszi. Bár felnőttként már 30-40 kilógrammot is nyomni fog, már most tudja, hogy nem szabad a gyerekekre feküdni, tehát senki se végzi palacsintaként.

A mi kis golden retriever kölykünk új helye

Szerencsére Manna az állatorvosok szerint is makk egészséges, s ez hosszútávon is így marad. Persze 100%-san semmi se zárható ki, de legalább 10-15 évig számítanak arra, hogy segít majd a gyereknevelésben. https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Golden_retriever-629 oldalon egyébként azt írják, hogy a fajta átlagosan 10-12 évig él. Ez nagyon sok fajtánál így van. Mivel egyébként nagyon hosszú időről beszélünk, különösen fontos az elkötelezettség. Kutyaimádó barátainknál Manna a legjobb helyen lesz.

Golden retriever2_regina

Golden retriever egészsége

Barátaink előrelátók voltak, s csakis megbízható tenyésztőknél érdeklődtek. Ezekben az almokban kisebb az esélye azoknak a kölyköknek, amelyek betegen jönnek világra. Manna majd kicsattan az egészségtől, s ez a tenyésztő hölgynek is köszönhető, hiszen felelősségteljes, lelkiismeretes munkát végez. Sajnos így is vannak fajtajellemző betegségek. Ilyen a könyökdiszplázia, csípődiszplázia, progresszív retina atrófia, örökletes szürkehályog és az epilepszia. Itt nagyon fontos a tenyésztő hozzáállása, mert az felelőssége az, hogy minden szükséges egészségügyi vizsgálatra elvigye a kutyákat. Vásárlás előtt barátink még a felmenők kartonjait is elkérték, hogy megbizonyosodjanak arról, minimális az esélye annak, hogy a kölyökkutya beteg legyen.

Back To Top