Kedvenc receptjeim a kontakt grillen

kontakt-grill_pic1
Default

Kedvenc receptjeim a kontakt grillen

Konyhatündér lettem a kontakt grill segítségével

Sokan leragadnak néhány étel elkészítésénél, amikor az otthoni főzésről van szó. Azonban egyik család sem szereti minden héten ugyanazt enni. Persze van jó oldala is a rendszernek, azonban nem árt néha egy kicsit kreatívnak lenni, és kipróbálni új dolgokat, megnézni, mire vagyunk képesek. A családunk és a saját egészségünk érdekében is érdemes minél változatosabban főzni, belevinni az étrendbe jobban a zöldségeket és a gyümölcsöket, sovány húsokat fogyasztani. Ami engem átlendített a főzés nehézségein, az pont egy kontakt grill vásárlása volt, de valószínűleg mindenkinek megvan a maga különleges segítsége, amivel igazán ízletes ételeket tud készíteni. Úgyhogy, én most elhoztam a személyes kedvenc receptjeim közül kettőt-hármat, meglátjuk, meddig jutok el. Talán később egy egész sorozatot is írok belőle, azonban most bemutatom az otthoni legnagyobb slágereket, amikért az egész család odavan. Emellett pedig mesélek majd egy kicsit arról is, hogy miért szeretem annyira én a kontakt grillt, hátha másnak is beválik majd a használata a példám segítségével. 

kontakt-grill_pic2

Kontakt grillezett csirkemell kétféle páccal

Ez az egyik legnagyobb kedvence  itthon mindenkinek. Ízletes, finom, többféle fűszerezés, pácolás miatt sosem unalmas egyetlen falat sem, és akármilyen körethez illik. Rizs? Bulgur? Petrezselymes burgonya? Saláta? Bármelyikhez passzol, amit csak éppen kívánunk. Akár zöldségeket is grillezhetünk mellé, hogyha még nem lenne elég a grillezés aromájából. 

Kétféle pácot fogunk ehhez elkészíteni, az egyik a tandoori pác, a másik pedig egy méze-mustáros pác. Előre szólok, hogy allergének közül tartalmazni fog az étel tejet és mustárt persze, azonban a glutén miatt kevésbé kell aggódnunk, vagy könnyen találhatunk az alapanyagokból gluténmentes változatot. Persze akkor a köret-lehetőségeink is kicsit szűkülnek, de még így is bőven fog maradni választási lehetőség, nem kell aggódni. 

Mindössze két tálra lesz szükség a kétféle páchoz. A hús lehet csirkemell filé, így a legkevesebb kalóriatartalmú az étel, de egyébként azért van választási lehetőségünk, hogyha nem kedveljük a szárnyasnak ezt a részét, vagy eleve inkább más minőségű húsból készítenénk az ételt. A lényeg sokkal inkább a filézés a grill esetében, ez is változó lehet, hogy ki melyik lehetőséget részesíti előnyben. Kisebb darabokra vágjuk a húsokat, amik majd a pácba mennek, és persze lemosni se felejtsük őket. 

A tandoori pác táljában keverjünk össze 25 deka natúr joghurtot, egy evőkanál olajat, egy kis reszelt gyömbért, 4 gerezd fokhagymát, egy kanál paprikát, kurkumát és római köményt. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A mézes-mustáros páchoz 8 evőkanál mustárra és feleannyi mézre lesz szükségünk, ezt ízesítjük curry-vel, fokhagymával, citrom levével és borssal, majd hozzáadunk két kanál olivaolajat.

A húsokat elfelezzük és a pácba helyezzük. Arra persze figyelni kell, hogy minden részét érje a húsnak a pác, hogy a lehető legfinomabb étel készülhessen belőle. Ezután nincs más dolgunk, mint néhány órára a hűtőbe tenni a tálakat, azt szokták mondani, hogy minél tovább tartjuk, annál jobban átjárja a pác, de a család éhes, úgyhogy legalább egy fél-háromnegyed órát várjunk, utána már opcionális a további idő. 

Zöldségek a kontakt grillen

A másik kedvencem kevésbé egy recept, sokkal inkább ötletek kis csokra. Az én nagy kedvencem ugyanis az, amikor az otthon található összes, már igen felhasználásra váró zöldet felszeletelem, vagy félbe vágom, és ráteszem a grillre. Ez önmagában is egy teljes fogás, és nem kell azon aggódnia az embernek, hogy esetleg megromlanak a drága élelmiszerek. Hogyha ez számunkra túl egyszerű, akkor nagyon tudom ajánlani a grillsajt bevetését, ami feltétnek csodálatosan kiegészít akármilyen zöldséget. Így találtunk máris egy olyan fogást, ami nem tartalmaz húst. Hogyha pedig teljesen vegán módban szeretnénk elkészíteni a fogást, az sem lehetetlen. Akár a tofut vagy szójasajtot is tudjuk grillezni egy kontakt grill segítségével, de ma már számos alternatív sajtot, sőt “húspogácsát” is találhatunk a boltok polcain, amik már csak arra várnak, hogy valaki elkészítse őket. 

kontakt-grill_pic3

Szendvicset kontakt grillen?

Hogyha van az embernek egy kontakt grillje otthon, akkor nem kell aggódnia a szendvicsek sütése miatt sem. Sokan beszereznek egy külön kis szendvicskészítőt, de a grill talán még finomabb és egészségesebb meleg ételt tud varázsolni reggelire, mint a kifejezetten erre a célra készült gép. Nagy kedvenc családunkban a lazacos grillszendvics, de egy egyszerű kis szalámis-sajtot kenyeret is finomra lehet grillezni a kontakt grill segítségével. 

Összességében, én nagyon tudom ajánlani ezt a terméket, nekem bármelyik ételcsoporthoz jó segítséget jelent. Hogyha nem tudom egy nap, hogy mi legyen az ebéd, máris ott terem segítségképp a kontakt grill lehetősége, és ez nagyon megkönnyíti a mindennapjaimat. Pedig én sem vagyok valami nagy mesterszakács. A kontakt grill segítségével azonban annak érezhetem magam.

Back To Top