Amit a gyógyszerbiztonságról tudni szerettél volna

gyógyszerbiztonság1_1
Default

Amit a gyógyszerbiztonságról tudni szerettél volna

Mi is az a gyógyszerbiztonság?

A gyógyszerbiztonság vagy más néven farmakovigilancia elterjedt fogalom. Tudjuk, hogy minden gyógykészítmény komoly ellenőrzéseken esik át, mielőtt piacra lehetne hozni és persze meg kell felelnie egy komoly szabályrendszernek. A gyógyszerbiztonság önmagában minden olyan tevékenységet és normát jelent azonban, ami hozzájárul a gyógyszerek kibocsájtásának biztonságához és hatékonyságához. Nem csak felmérik ezeket az adatokat, hanem gyűjtik is, illetve folyamatosan értékelik és újraértékelik őket. Az orvostudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, így néhány évtized alatt akár teljesen más tudásunk lehet egy adott betegségről vagy kórokozók csoportjáról, ami megváltoztatja a gyógykezelésekhez, gyógyszerekhez való viszonyunkat is, és hatásosabb alternatívákat tudunk létrehozni ennek az eljárásnak köszönhetően.

A személyre szabott gyógyszerbiztonság

Mi is azonban a személyre szabott gyógyszerbiztonság? Önmagában a gyógyszerbiztonság fogalma csak a termékekre és gyógykezelésekre vonatkozik. Jól tudjuk azonban, hogyha elmegyünk fejfájással a patikába, nem egy, hanem számos gyógyszer és gyógyszergyártó közül tudunk választani. Ezekhez általában az ember személy szerint nem sokat ért, nem tudja a hatóanyagok listáját, így ilyenkor a gyógyszerész segítségét kell kérnie, aki szintén egy általános tanácsot ad arról, mit tart ő megfelelőnek vagy mit szeretnek általában használni az emberek. Ez azonban nem biztos, hogy nekünk is megfelelő segítséget nyújt, sőt talán még ront a helyzeten.

gyógyszerbiztonság1_3

A személyre szabott gyógyszerbiztonság célja, hogy az ember szervezetéről egy egyszerű vérvizsgálat alapján kapjunk egy olyan képet, ami segíthet a gyógykezelések sikerességében. Számos betegségre való hajlam, illetve érzékenység az egyes hatóanyagokra már az örökítőanyagban is felfedezhető, és a születésünktől kezdve kódolva van bennünk, ami nem is változik egészen a halálunk napjáig. Gondoljunk csak bele, a szervezetünkben ott található hozzánk egy „használati utasítás” arra nézve, hogy pontosan mire is van szüksége a szervezetünknek, és mi az, amit mindenképpen kerülni érdemes a számunkra. És ma már fel is tudjuk térképezni ezt a területet egy egyszerű vizsgálattal.

A személyre szabott gyógyszerbiztonság a gyakorlatban

Persze még ezen a területen is fejlődik csak az orvostudomány, azonban egyre jobb eredményeket érnek el az ilyen jellegű géntérképek létrehozásában. Így ma már sok gyógyszerallergiát ki lehet szűrni. Amikor csak elmegyünk a háziorvoshoz vagy a kórházban kezelnek bennünket, ugyan kitöltetnek egy lapot arról, hogy van-e valamilyen előzetes tudásunk a gyógyszerérzékenységgel kapcsolatban, azonban mi magunk sem tudunk feltétlenül mindent. Emellett, nem is minden gyógykészítménnyel érintkeztünk korábban, így nem is tudhatjuk, ha allergiánk van. Ahhoz, hogy a „vakon” gyógyítást kiküszöböljük, amelynek komoly következményei is lehetnek, jó, ha már eleinte ott egy papír a kezünkben, amely megmutatja pontosan, hogy mire kell figyelnünk, hogy mely hatóanyagok lesznek számunkra igazán megfelelőek és melyeket nem szabad egyáltalán a szervezetünk közelébe engedni.

Így a gyógyulási idő lerövidülhet, a kezelés hatékonyabb lesz, és nem kell félnünk a rosszul elsült kísérletektől sem. Persze ez még nem minden gyógyszerfajtánál kivitelezhető, azonban van egy hosszú lista azokról az egységekről, amelyeknél már nagy segítség lehet ez a módszer. Ezek megtalálásához látogasson el a SYNLAB gyógyszerbiztonság oldalára, ahol nem csak a kezelés pontos menetét, illetve a személyre szabott gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos listát lehet megtalálni arról, hogy mely problémákhoz nyújt segítséget ez a vizsgálat, de akár foglalhatunk is egy időpontot a nekünk tetsző SYNLAB klinikára is.

gyógyszerbiztonság1_2

A gyógyszerbiztonság így változtatja meg a jövő orvoslását

A jövőben persze még több gyógyszercsoportra lehet majd számítani ezen a listán. Ahogy fejlődik az orvostudomány, úgy értjük meg egyre jobban, hogy hogyan működik a szervezet és hogyan tudjuk még hatékonyabban gyógyítani. A gyógyszerbiztonság ennek az egyik alapvető feltétele, amit ma már személyre is lehet szabni egyetlen vizsgálattal. Ma még persze ez egy olyan vizsgálat, amit csak saját magunk tudunk elvégeztetni, azonban néhány évtized múlva akár mindenkin alkalmazni lehet majd, hogy még sikeresebb legyen az orvoslás az egész társadalomban. Ráadásul egy olyan vizsgálatról van szó, amelynek az elvégeztetési egyetlen alkalmat igényel, az örökítőanyag nem változik az élet során, így akár már a kisgyermekeinknek is megelőlegezhetjük a hatékony gyógyítás lehetőségét. És persze idősebb rokonainkról sem szabad megfeledkezni, akiknek a sok gyógyszer összehangolása sokkal profibb módon is mehet, hogyha a személyre szabott gyógyszerbiztonságot választják az egyszerű kísérletezés helyett. Mindenkinek jól jöhet tehát ez a kis papír, ami sokszor még életeket is menthet. Védjük meg a szeretteinket, és előzzük meg a problémákat még ma, hogy a holnap se jelentsen problémát.

Back To Top