Minden, amit a macska kaparófa kapcsán valaha is tudni szerettél volna

Macska-kaparofa_pic1
Default

Minden, amit a macska kaparófa kapcsán valaha is tudni szerettél volna

Macska kaparófa, avagy a cirmosok kedvence

A kiskedvencek az életünket bearanyozó bájos teremtmények, akik a lehető legjobb bánásmódot érdemlik. Mindenekelőtt, kedvelik a cicákat, elvégre nagyon bájos állatok és hamar az ember szívéhez nőhetnek. Egy kisállat azonban meglehetősen nagy felelősség, hiszen mondhatjuk azt, hogy sok mindenre oda kell figyelnie azoknak, akik kiskedvencet tartanak. Azok, akik cicát tartanak, bizony tisztában vannak azzal, hogy a szőrös barátaink meglehetősen rajonganak a különféle játékokért, érdekes tárgyakért, és a karmaik megmutatásáért.
Érdemes nekik bevásárolni mindenféle kütyüből ugyan, hogy levezessék energiáikat, hiszen játékosak és sokat karmolásznak, ámde az ember sokszor megfeledkezik, vagy inkább elhanyagolhatónak tartja azt a bizonyos cicabútort, ami a saját bútoraink megóvója lehet.
Ez pedig nem más, mint a macska kaparófa.

Macska-kaparofa_pic3

A macska kaparófa felépítése

A macska kaparófa nem más, mint egy deszka, ami szőnyeggel vagy kötéllel van bevonva. Ez az egyszerű és kifejezetten macskabarát tárgy, azonban tömérdek fejfájástól megkímélheti meg a cicatulajdonosokat, amelyeket macskáik okozhat szimplán a természetes ösztönei kiélése közben, továbbá a karmolászás a cica egészségi állapotának fenntartása érdekében is egy fontos szokás, így mondhatni, hogy elengedhetetlen a kaparófa beszerzése.
Vagyis a kaparófának több előnye van, mint gondolnánk. A kaparófa mindemellett segít a fiatal macskák felgyülemlett energiájának a levezetésében is. Lefoglalja őket, elősegíti az alkalmazkodást, enyhíti a cicák viselkedésével kapcsolatos problémákat.
Számukra a legideálisabb választás egy függőleges kaparófa, amelyről érdemes lelógatni valamilyen aprócska játékszert is, hiszen valószínűleg az fogja először felkelteni a figyelmüket.

Miért is jó a macska kaparófa?

Első és legfontosabb sorban, megkíméli a bútorainkat a szétkaparástól.
Aki tartott már macskát, tudhatja, hogy bizony szeretik élesíteni a karmaikat, még akkor is, ha nem találnak kifejezetten a célnak megfelelő eszközt. Vagyis ennek a tevékenységnek meglehetősen sokszor a lakáson belül gyakran az értékes bútorok lesznek az áldozatai. Azonban, ha beszerzünk egy kaparófát, és rávezetjük a szőrös barátunkat, hogy mire való, akkor jó eséllyel megakadályozzuk vele azt, hogy kedvencünk továbbra is összekarmolja a bútorainkat. 
Amikor észrevesszük, hogy kiskedvencünk rosszat tenne, akkor szóljunk rá, és például egy jutalomfalat segítségével fordítsuk a cica figyelmét a kaparófára. A macskánk egészségnek is kifejezetten jó és hasznos a macska kaparófa. Bár a különböző felületek rendszeres karmolászása a számunkra kifejezetten bosszantó cselekedet, a cicus egészségügyi állapotára viszont pozitív hatással van. Nem csak azért, mert megfelelő formában tartja vele a macskánk a karmait, hanem azért is, mert egyúttal kiváló testmozgás és nagyon jól levezethető általa a stressz. 

Miért is kaparnak a cicák és hogyan válasszunk számukra megfelelő macska kaparófát?

A macskáknak természetes szükségletük a kaparás. Ha akarja az ember, ha nem, a macska bizony kaparászni fog – ezt el kell fogadni. Van, aki már arra is panaszkodik, hogy a laminált padlón kopog a cica karma – ami mellesleg egy jel arra, hogy nincs megfelelően ápolva, illetve pedig visszavágva a karomvég, és a macska nem koptatja a körmeit.
Ehhez egy jó minőségű kaparófa is szükséges. A cica a kaparással nem csak a területét jelzi, de a feszültséget is hajlamos kaparással levezetni, ezért nagyon fontos, hogy nyugodt körülményeket teremtsünk a cicák körül. 

Macska-kaparofa_pic3

Azonban az egyik legfontosabb kérdés: hogyan válasszunk kaparófát a cicának? Nos, mint ahogyan ezt a kérdés is felveti, fontos téma, hogy hogyan válasszunk kaparófát a cicusunknak.
Érdekes megemlíteni, hogy bizony vannak olyan anyagok, melyek jobbak, mint mások. A nyers szizál, például egy olyan anyag, ami nagyon jól imitálja a fa kérgét és biztonságosan élesíti a cica karmait. Mivel ez a legjobb minőségű alapanyag, az ára egy kissé magas, de hatékonyságát nem lehet kétségbe vonni.
Sokan a legolcsóbb, hullámkartonból készült kaparóra esküsznek, ami igazából nem is fa, viszont sok cica szereti.  Mondhatni ugyan azt az élményt adják a macskának, de tartósság szempontjából a szizál közelébe sem érnek. Ezeket a kaparófákat néha csak egy dobozra hasonlító formára készítik el, a cicusok pedig imádják a dobozokat, ezért sikerük lehet.
A cicák általában a természetben ugyanis a fák, bokrok törzsét használják kaparófának. A bent tartott cicáknak azonban erre nincs lehetősége. 
Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy a kaparófa ne okozzon balesetet, vagyis ne legyen benne szálka, ami megszúrhatja a macskánk mancsát. Bizony abban az esetben, ha egészségesen szeretnénk tartani a lakásban élő cicánkat, foglalkoznunk kell a karmaival és karmolási szokásaival, testmozgásával is, erre pedig az egyik legjobb lehetőség nem más, mint a macska kaparófa használata a cica életében.
Ezzel jót fogunk tenni számára és az otthonunk bútorait is megóvhatjuk a cirmos kis barátunk karmainak fenyegetésétől, ha ügyesen rá tudjuk szoktatni őt a kaparófára. 

Back To Top