Napszemüveg vásárlás: nem mindegy a minőség!

Default

Napszemüveg vásárlás: nem mindegy a minőség!

Színes lencsés napszemüveg: valóban többet árt, mint használ?

A színes lencsés napszemüvegek reneszánszukat élik köszönhetően a fast-fashion márkáknak, de sajnos kevesen tudják, hogy ezek a szemüvegek többet ártanak, mint használnak az emberi szemnek. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés, hogy megéri-e divatosnak lenni, ha közben rontjuk a szemünket. Persze mondhatjuk, hogy annyi ideig nem viseljük, vagy csak egyszer-egyszer, de a káros napsugárzásnak nincsen lejárati ideje. Szerencsére a forgalomban lévő napszemüvegek gyakorlatilag mindegyike rendelkezik UV-szűrő (UVA és UVB) réteggel. Tehát alapjáraton a megfelelő napszemüveg nem luxuscikk. De még így is problémások lehetnek az olcsó darabok. De kezdjük először is azzal, hogyan hatnak a színes lencsék az érzékelésre és az idegrendszerünkre, hiszen a legdivatosabb darabok ezek közül kerülnek ki.

Színeslencsés napszemüveg mellébeszélés nélkül

Ha színezett lencsével ellátott napszemüveg a vágyunk, akkor legyünk kiemelkedően tudatosak és a megjelenés legyen az utolsó szempont. Nem fogunk rosszabbul járni, és nem kell lemondanunk se a stílusról, se a különlegesebb megjelenésről. Mindössze a szemünknek teszünk egy szívességet.

Tévhit, hogy a sötétebb lencse jobban szűri a fényt és jobban védi a szemet. Egy sötét, de szűrő nélküli szemüveg sokkal többet árt, mintha egyáltalán nem viselnénk napszemüveget. A sötétített lencsék miatt a pupillák jobban kitágulnak, és emiatt több káros sugárzás éri a szemet. Kihangsúlyozom: ez csak az UV filter nélküli szemüvegekre igaz. Tehát összességében nyugodtan választhatunk színesített lencséket, amennyiben a szemünk kevésbé érzékeny a fényre.

 A különböző színű lencsék más-más hatással vannak a látásra. A legpraktikusabb megoldás, ha a napszemüveg lencséje cserélhető, így az aktuális tevékenységünknek megfelelő színű lencsét illeszthetünk a keretbe. Persze, ez meglehetősen macerás és nem mindenki választaná ezt. Ismerkedjünk tehát meg a különböző lencseszínekkel és azoknak tulajdonságaival.

Mi az olcsó napszemüveg buktatója akkor?

A napszemüvegek esetében a szűrő rétegen kívül nagyon fontos egészségügyi tényező a lencse alapanyag és annak megmunkálása is. Az olcsó szemüvegekben préselt plexi van, ami ugyan filteres, de a szembe érkező képet erősen torzítja. Ez a torzítás lehet alig észrevehető is, viszont hosszútávon annyira megterhelheti a viselője idegrendszerét, hogy akár fejfájást, szédülést is okozhat. Ha pedig a keret nem a megfelelő anyagból van, akkor egy idő után kényelmetlen lesz a viselése. Arról nem is beszélve, hogy a különböző, csöpögtetett műanyagok allergiás reakciókat is kiválthatnak.

Ez ugyan nem jelentkezik mindenkinél, de ha már szeretnénk igényesnek látszani, vagy menőnek, és ehhez a kiegészítőnk egy mutatós szemüveg, akkor legyünk igényesek a minőségre is. És itt most nem klasszisokkal drágább darabokra gondolok, hanem a szaküzletekben vásárolt darabokra, mint az eoptika.hu napszemüveg. A szemünk világa tényleg nem olyasmi, amivel érdemes játszadozni egy-egy jobb outfit előnyére. Ha másra nem, akkor az UV-szűrőre ügyeljünk. Ezt a legtöbb optikában ingyenes bevizsgálják.

Milyen hatással van a látásra a színes lencsés napszemüveg?

A piacon találunk meleg és hidegszínű lencséket, különböző sötétségű, esetleg átmenetes darabok. A színes lencsék más-más hatást gyakorolnak a szemünkre, ezért fejlesztették ki a gyártók a cserélhető lencsés napszemüveget. Miről is van szó?

A fekete vagy szürke lencsék például segítenek a tükröződés csökkentésében, a színek érzékelését nem befolyásolva. A fény nagyfokú csökkentése által ideálisak a járművezetéshez, vagy bármilyen általános cselekvéshez. Ehhez képest a sárga vagy aranyszínű napszemüveg lencsék a téli tevékenységekhez ideálisak. A fényerőt csak kis mértékben csökkentik, de javítják a kontrasztot pl. gyenge fényviszonyok közt, amilyen a borús idő is. Gondoltad volna, hogy a vadászoknak is a segítségére van, amikor agyag célpontra lőnek? Ellenben nehéz a tárgyak valódi színét megállapítani egy ilyen lencsén keresztül, ezért olyan tevékenységekhez nem ajánlott őket viselni, ahol fontos a színek értelmezése.  A zöld napszemüveg lencse tökéletes a mindennapi viseléshez. Csökkenti a fényerőt és segít abban, hogy az árnyékok világosabbnak tűnjenek. És természetesen extravagáns kiegészítője lehet az aktuális szettünknek. Ha esetleg szeretünk teniszezni, akkor a zöld napszemüveget nekünk találták ki. Ha a célunk az, hogy javítsuk a mélység érzékelését és részletes látást, és még szeretnénk igazán csajosak is lenni, akkor a rózsaszín lencse a legjobb választás. A gyenge fényviszonyok mellett javítják a kontrasztot és igazán kíméletesek a szemhez. Különösen akkor, ha szemeink fáradékonyak. A kék és a lila ugyan a tükröződést nem, de a fényerőt hatékonyan csökkentik. A barna, illetve rézszínű napszemüveg lencsék biztosítják a legnagyobb kontrasztot. és bármilyen fényviszonyok közt ideális a viselésük. Abban az esetben, ha tiszta látás biztosító szemüveget keresünk minimális torzítással, a barna lencse a nekünk való. Hatékonyan szűri a kék fényt is.

Back To Top