Milyen a jó kutyaház?

Default

Milyen a jó kutyaház?

Miért fontos a kutyaház egyáltalán?

Gondolhatnánk, hogy a kutya ősei a szabadban éltek, a szabadban aludtak, földön, kövön, füvön, sőt, hóban! Minek a kutyának akkor kutyaház? Hát, alapvetően ugyanazért, amiért nekünk is igényünk a bevezetett meleg víz és az angol WC, mert azok az idők már elmúltak és alkalmazkodott, más életmódot él. Természetesen lehet ettől még kutyát tartani a szabadban, kertes-háznál egyenesen vétek nem kihasználni azt a szabad teret, amit mindenki kutya zsigerből élvez.

Viszont az a kutya, amelyik kinn is alszik, az időjárás minden viszontagságának kitéve, szükséges, hogy tudjon magának egy zugot, ahol fedezékbe vonulhat. Ez volna a kutyaház. Éppen ezért, amikor kutyaházat választunk, több szempontot is érdemes figyelembe venni. Egyszer a kutyánk személyiségét, szokásait, másfelől az életmódot, amit folytat és azt, ahol, és ahogyan mi élünk? Ezeket fogjuk most részletesebben sorra venni.

A kutyaház vásárlás szempontjai: a kutya

Kutyánkból kiindulni talán a leginkább kézenfekvő, úgyhogy essünk is túl a kötelező körökön. A kutyának van egy mérete, ami értelemszerűen meghatározza a Petnet.hu kutyaház méretét is. Egy nagytestű ebnek nagyobb ól is kell, tiszta sor. Általában az az ideális, ha a bejárat magassága a kutya marmagasságával egyezik meg – illetve meghaladja azt – és a beltér magassága valamivel ezt meghaladja. Sokkal azonban nem kell. Hiszen ide feküdni, aludni jár a kutyánk, nem feltétel, hogy kihúzva, orrát a magasba tartva is elférjen idebenn. Sokan nagylelkűen gondolnak arra, hogy nagyobb tere legyen az állatnak, de a nagyobb teret ki is kell fűteni.

Emellett gondolnunk kell arra is, hogyha a kutyánk vemhes lenne, akkor nem egyedül kell elférni pár hónapig odabenn. ugyanígy bővebb kutyaházat kíván, ha több kutyánk van, igazából ekkor már talán egy kutyaól jobb megoldás lehet.

Fontos még a saját kutyánk szokásaival tisztában lenni. Persze előfordulhat, hogy még nem ismerjük eléggé a kutya jellemét, hiszen egy kölyök felkészülésekor még nem ismerhetjük őt igazán. Ebben az esetben érdemes lehet elsőre egy átmeneti kutyaházzal kezdeni, ami kisebb beruházást jelent csak. A kölyök úgyis nő, előbb utóbb nagyobb házra is lesz szüksége. De nem ezért mondom, hogy fontos a kutya jelleme.

A kutyák sztereotipikusan szeretnek a figyelem középpontjában lenni, hűségesek és élvezik a falka életet, a társaságot. Azonban igenis vannak introvertáltabb kutyás is, akik az átlagot képest többet szeretnek elvonulni. Vagy egyszerűen csak gondoljunk egy idősödő ebre, aki pár nyugodt órára vágyik a család három élénk kisgyereke elől, mert kifáradt már a játékban. Az ilyen esetekben jól jön, ha osztott terű a kutyaház. Ez azt jelenti, hogy belül van egy térelválasztó, ami még inkább szeparálja, elzárja a külvilág elől.

A kutyaház vásárlás szempontjai: a környezet

A legkézenfekvőbb ebben az esetben az időjárás viszontagságaira felkészülni. Egy jó kutyaház nem ázik be egykönnyen, akár olvadás, akár őszi esőzés legyen is. Ehhez kapcsolódó, hogy a kutyaháznak a penészedés és gombásodás ellen is állnia kell a sarat, fokozottan fontos, hogy védőlakkal és rétegekkel legyen lekezelve az alapanyag.

Ugyanígy odafigyelést igényel a szigetelés is, hiszen ez télen nyáron jó szolgálatot tesz, hogy se megfázni, se hőgutát kapni ne kelljen szegény kutyusnak. Az osztott belső tér mellesleg erre is kiválóan alkalmas, kvázi előszobát képez a hálóhoz és a belső „szoba” így kevésbé veszi át a külső hőmérsékletet. Ezekkel az apró trükkökkel összességében igen értékes celsiusokat spórolhatunk és belegondolva, még fűteni se kellett, vagy a légkondit bekapcsolni. Ha erősek a telek, érdemes lehet a piac-csarnokokból jól ismert hőfogó függönyök alkalmazása – ezt szabadon felszerelhetjük, ha betör a nagy hideg és levehetjük, ha kitör a tavasz. Arra ügyeljünk csak, hogy a kutyánk mennyire mutat érdeklődést a kutyaház újabb kiegészítője iránt, bizonyos típusok rágókét látnak benne. Ami viszont mindenképpen megér egy misét, az a szalma. Pofonegyszerű megoldás, mégis megtartja a meleget és még a fekhelyet is kissé kibéleli.

Kutyaház vásárlási szempontok: a praktikum

Az egyik legnagyobb segítséget az nyújtja a gazda számára, ha a kutyaház nyitható. Ez a takarítás szempontjából óriási segítség. Hiszen a kutya akarva akaratlan is behord sarat, avart – labdát – latyakot és mindenfélét magával. Ha esetleg beteg és ott lesz rosszul, vagy csak idős és becsúszik egy baleset, valahogyan előbb utóbb ki kell takarítani a kutyaházat is. Ebben hatalmas segítség, ha nyitható felülről a kutyaház és egy erős slaggal csak végigmehetünk rajta, ahelyett, hogy vakon nyúlkálnánk befelé.

Valamelyest ide tartozik a teraszos kutyaház kérdése is. Hiszen gondolhatnánk, hogy az valamilyen szinten luxus, heverészni a füvön is lehet, minek az? Valójában a terasz leginkább azt a célt szolgálja, hogy már hamarabb elkezdjen lejönni a kosz és por a kutya szőréről, tappancsáról. Így amit effektíve behord, az már csak a fele, vagy harmada annak, amivel elindult. És persze napozhat is rajta, de ez nem feltétlenül az elsődleges a listán. Ha igazán meleg nyári kánikula van, egy bundás kutyus valószínűleg inkább az árnyékok hűvösét választja majd úgyis.

Back To Top