KATA 2020, avagy a legkedvezőbb adózási forma

Default

KATA 2020, avagy a legkedvezőbb adózási forma

KATA 2020-ról általában

Valószínűleg akik hozzám hasonlóan nem igazán mozognak otthonosan a különböző adók és adózási formák világában, nem is igazán érthetik, hogy mi alapján, hogyan érdemes adózni és mik a legkedvezőbb lehetőségek. Úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy ez sokunk számára jóformán egy hatalmas fekete folt szükséges tisztában lennünk ezekkel a dolgokkal ugyanis ezeknek az ismerete nélkül, könnyen elveszthetünk a nagyvilágban. Miután a férjem kisvállalkozó valamelyest tudom, hogy a kisvállalkozók számára az egyik legkedvezőbb ajánlat a KATA 2020 adózási forma, mivel amellett, hogy tényleg nagyon kedvező feltételeket biztosít, még képes is emellett arra, hogy más adózási formákat is lehessen mellette választani, vagyis abszolúte nem kizárólagos. Mi, amikor a cégünket alapítottuk, nagyon alaposan utána néztünk a legkülönbözőbb adózási formáknak is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy számunkra melyik alternatíva az, ami a leginkább kedvező és emellett a profilunkba illő. Így találtunk rá a KATA 2020-as adózási formájára és mondanom sem kell abszolút a legjobb és legkedvezőbb lehetőséget választottuk.

KATA 2020: milyen esetben nem indítható vállalkozás?

Elsősorban nem választhatjuk ezt az adózási formát amennyiben az ezt megelőző két éven belül a vállalkozásunk adószámát törölték vagy jogerősen felfüggesztették. Továbbá szintén nem vehető igénybe ez az adózási forma amennyiben a fent felsoroltaktól eltérő cégforma kívánja igénybe venni, illetve akkor sem amennyiben TEÁOR szám alatti saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása illetve üzemeltetése besorolású tevékenység végzése esetén sem.

A KATA 2020 adózás mellé milyen további adókat válthatunk ki?

Azért ajánlatos az adott adózási formát választani, mivel mint már a fentiekben is említettem ennek segítségével számos más típusú adót is kiválthatunk, mint például a vállalkozói személyi jövedelemadót, a vállalkozói osztalékalap utáni adót, a társasági adót, a személyi jövedelemadót, az egyéni járulékok és az egészségügyi hozzájárulás után járó adót, továbbá a szociális hozzájárulás adót, illetve a szakképzési hozzájárulást is. Fontos tudni, hogy amennyiben KATA adózáson alapuló vállalkozást indítunk, akkor a tételes adó mellett még iparűzési adót is szükséges fizetnünk. Ezen belül pedig három lehetőség alapján lehet választani.  Ennek fényében az évi fizetendő adó a következőképpen alakul. KATA adózás esetén évente fizetendő adó 350. 000 forint vagy főállású adózó esetében 650.000 Ft, így alanyi adómentes adózás esetén 8 millió forintos bevételig nem merül fel más adózási forma. Viszont amennyiben túllépjük a 8 millió forintos bevételt, akkor felmerül az ÁFA fizetés is és ezáltal ÁFA körösé válik a Katás vállalkozás. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a Katás adózási forma összeghatára évi 12.000.000 forintos árbevételben van meghatározva, az összeg felett pedig 40%os adót szükséges fizetniük. Akit esetleg bővebben érdekelne az adott adózási forma, az látogasson el a KATASleszek kereső címkével az internetes weboldalakra és garantáltan rengeteg segédanyagot fog találni.

A KATA 2020 adózásról illetve a KATA bevallás 2020-ról úgy általában

A Kata adózás röviden és lényegre törően a kisvállalkozók tételes adója. A KATA adózási formát kisvállalkozók vehetnek igénybe. Ezt az adózást az egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok választhatják. Az előbb felsorolt alternatívák közül két opció lehetséges, amennyiben igénybe szeretnék venni a KATA adózást, az első, ami új vállalkozás esetén áll fent, itt már a vállalkozás indításakor célszerű jelezni a szándékot, hogy a későbbiekben ezen a formán kívánnak adózni. A második opció már meglévő vállaklozás esetén állhat fent, amelyet a NAV irányába kell bejelenti. Fontos tisztában lenni azzal, hogy bármennyire is előnyös alternatívának tűnik az adott adózási rendszer, mégsem feltétlen olyan kedvező mindenki számára. Érdemes tudni, hogy attól függetlenül, hogy valaki a KATA adózási formát választja elsődleges adózási formaként, emellett még más jellegű adót is kiválthat. Általánosságban ez havonta 50.000 forint amennyiben főállású vállalkozók vagyunk, viszont amennyiben nem főállású vállalkozók vagyunk akkor mindössze 25 000 forint hónaponként a fizetendő tételes adó. Azonban fontos azt a kérdéskört is tisztázni, hogy ki az, aki nem főállású adózó, ezek általában vállalkozók, aki minimálisan heti 36 órás munkaviszonyban áll. Ezzel szemben fontos tudnunk, hogy a nappali tagozatos oktatásban részt vevő személyek nem minősülnek főállású adózónak. Aki nem tartozik a főállású adózók körébe annak kizárólag havi 25 000 az adó kötelezettsége.

Amint látszik, maga a KATA 2020-ban sem bonyolódik tovább, ez az egyszerű, kiszámítható és könnyen átlátható adózási forma nem véletlenül népszerű a vállalkozók körében. Júniustól persze a Katásokat is érinti, hogy a számlákat 4 napon belül fel kell tölteniük, remélhetőleg ennek az lesz a pozitív következménye, hogy 2021-ben már nekünk is kész tervezettel áll elő a NAV, mint teszi azt az alkalmazottak esetében. Úgyhogy a KATA 2020-ban is érdemes arra, hogy megfontoljuk!

Back To Top