A villanybojler méretéről

villanybojler2_3
Default

A villanybojler méretéről

Mekkora villanybojlert válasszunk? 

A villanybojler az egyik legelterjedtebb vízfűtési módszer a modern lakásokban is. Ezek az eszközök általában tartósak, ritkán hibásodnak meg és persze hosszú éveken át szolgálják a családot. Ennek megfelelően, sokszor nem lehet egyértelmű, hogy mekkora villanybojler vásárlására is lesz szüksége az embernek, azonban minél jobb döntést szeretnénk hozni, hiszen nem olcsó mulatságról van szó, és persze nem szeretnénk idő előtt lecserélni azt. 

A villanybojler mérete – hogyan számoljunk előre

Ennek a háztartási terméknek a kiválasztása szempontjából mindenképpen a méret lesz az egyik legfontosabb kérdés, amelyet gondosan meg kell fontolnunk a jó választás érdekében. Általánosságban nézzük is meg tehát, hogy milyen méretekre lehet az embernek szüksége, és milyen egyáltalán a választási lehetőségünk, mekkora villanybojlereket gyártanak ma. 

villanybojler2_1

Ennek meghatározásához ismernünk kell, mennyi vizet fogyaszt átlagosan egy ember egy nap alatt. Ez általában 50 liter, ami elsőre talán soknak tűnik, azonban mégsem teljesen az, hiszen az ember nem csak fürödni szokott, és nem csak a hajmosás vesz el sok vizet. Ebbe az 50 literbe beleszámít a fürdésen kívül még az összes kézmosásunk, fogmosás, a ruháink mosása, a főzéssel járó vízhasználat is, illetve mindig számolnunk kell azért olyan eshetőségekkel is, mint egy-egy nagyobb mosás, ágynemű tisztítása, az emberre eső függönyök és szőnyegek kimosása is. 

Egyetlen főre tehát elegendő egy 50 literes bojler, általában kisebb lakásokban és garzonokban lehet ez jó megoldás. Ha nagyobb lakásokban egyedül is él az ember, akkor sem feltétlenül jó döntés egy ilyen kicsi villanybojler választása. Ez pontosan a tartóssága miatt van, hogyha a lakás alkalmas arra, hogy legalább 3-4 ember is elférjen ott, de ha még csak kettő is, akkor máris kevés meleg vízzel fogja ellátni a lakást az eszköz, amit ugye szeretnénk elkerülni, hogy ne kelljen idő előtt lecserélni azt. Persze attól is függ az ember választása, hogy milyen hőfokon szeretné tartani a vizet és hogy milyen áramról melegíti a vizet a termék. Ha ugyanis nappali áramról fog melegíteni, akkor ha újabb adagra van szüksége az embernek, az néhány perc, fél óra alatt el is készül, ennyit bárki tud várni a zuhanyzással, azonban az éjszakai áram esetében egy adott időpontban töltődik fel általában a rendszer, és ilyenkor az egész napi melegvizet elő is állítja a gép. 

Nézzük meg tehát, hogy több főre mekkora villanybojlerekre lesz szükség. Azt szokták mondani, hogy egy két fős „családnak” elegendő a 80 literes is, azonban, hogyha sűrűn hívunk át barátokat, ismerősök is járnak át, már érdemesebb lehet a 100 literes változat, és így ha még egy taggal bővülne a család, akkor sem lesz nagyobb gondja az embernek. Hogyha nagyobb a család, akkor 3-4 főre az embernek 120 literes, míg 4-5 főre 160 literes változatot vásárolhatunk, ez általában már elég is a legtöbb családnak, azonban ha még sokan vannak az egy helyen élők, akkor szó lehet 200 literes villanybojlerről is. 

Hogyan segíthet az okos villanybojler a spórolással?

Hogyha az ember nem szeretne feleslegesen túl nagy űrtartalommal rendelkező készüléket vásárolni, akkor érdemes lehet megfontolni az okosbojler lehetőségét. Ez a készülék fejlett elemzőrendszerének köszönhetően kiszámolja, hogy mikor használunk általában melegvizet, és akkorra készít elő megfelelő mennyiséget. Mi gyakorlatilag meg sem fogjuk érezni, hogy nem egy átlagos villanybojlert használtunk, hanem hozzánk igazodik a készülék. Ugyanakkor, ennek is akkor van értelme, hogyha az embernek van egy napirendje, amihez lehet valamennyire alkalmazkodni. 

villanybojler2_2

Egyéb spórolási lehetőségek a villanybojlerhez kapcsolódóan

Persze számos lehetőség van arra, hogy az ember spóroljon egy kicsit a víz melegítésével. Jó ötlet lehet, hogyha a vizet nem melegítjük túl forróra, arra úgysem lesz szükségünk, úgyis keverjük hideg vízzel is. Már a bojler elhelyezkedése is számít egyébként, a csaptelepek és a készülék távolsága legyen minél kisebb, hogy a csöveken átfolyó víz kevésbé hűlhessen le a megtett idő és táv alatt. Természetesen az éjszakai vagy nappali áram használata sem mindegy a számlák szempontjából, erről érdemes lehet részletesebb cikkeket is olvasni, azonban konkrétan a vásárlás során ez nekünk nem jelent kifejezetten szempontot, hiszen ez minden készülékre érvényes. Jó ötlet lehet továbbá az is, hogyha az ember rendszeresen ellenőrzi a víz keménységét, hiszen a kemény víz egy idő után vízkövesedéshez vezethet, ami rongálja az összes vízzel működő háztartási eszközt, és számíthatunk arra, hogy ezek a készülékek hamarabb tönkre fognak menni, hogyha nem figyelünk rájuk oda kellő figyelemmel, és ugye a bojlert minél hosszabb távra szeretnénk megvásárolni. 

A készülék méretének kiválasztása tehát nem lesz nagy feladat, az ember könnyen meg tudja találni a számára ideális darabot. Persze, ha a kisebb és a nagyobb lehetőség között nem tudunk dönteni, és nem szeretnénk bővíteni a családot sem, akkor még döntési szempont lehet az, hogy a jelenlegi családtagok mennyire használják ki a saját 50 liter átlagvizüket, vagy mennyire lépik túl azt, mennyire mosnak sűrűn hajat a hosszabb hajjal rendelkezők, vagy szeretnek-e a családtagok kádban hosszú forró fürdőket venni. 

Back To Top