A szemcseppekről általában

Default

A szemcseppekről általában

Mikor használjak szemcseppet?

A szemcsepp használatára bármelyik embernek szüksége lehet. A legtöbben nem törődnek vele, hogyha a szemük száraz és nehéznek tűnik a pislogás is, hogyha órákat ülnek is a számítógép képernyője előtt. Ez azonban nagy hiba, és hosszútávon problémához vezethet, ráadásul az ember komfortosságát akadályozza meg a folyamatos kellemetlen érzés a szemben. A szemcsepp azonban mindenki számára hasznos segítség lehet, legyen szó egy átmulatott éjszakáról, egy hosszú munkanapról vagy a tartós kontaktlencse viselése következtében bekövetkező szemfáradtságról.

Miben tud segíteni a szemcsepp?

A szemcseppek lubrikáltan tartják a szemet, ha már a szervezetünk nem képes erre. Alapvetően a pislogással biztosítjuk a könny újratermelődését, azonban a mai társadalom, ami a napja nagy részét a számítógép előtt tölti, nem képes a megfelelő könnytermelés fenntartására. Kutatások kimutatták, hogy a gép előtt az ember a töredékét pislogja a normális értéknek, ami tudatosan csak nehezen kivédhető, hiszen egy reflex-szerű folyamatról van szó. A szemcsepp a szemben és a könnyben megtalálható létfontosságú összetevőit tartalmazza. Természetesen mindegyik fajta egy kicsit különbözik egymástól, kifejezetten bizonyos problémákra fókuszáló műkönnyeket, szemcseppeket is kaphatunk, azonban általánosságban ide tartozik a nátrium-hialuronát, amely magába foglalja a vizet, bizonyos tápanyagokat és tisztított ionokat, mint például a kálium vagy a magnézium. Nagy előnye ezeknek a műkönnyeknek, hogy a szem felszínéhez kötnek, ezzel biztosítva hosszabb távon is a megfelelő nedvesség megtartását a szem érdekében.

Hogyan használjuk a szemcseppet?

Fontos leszögezni, hogy bár a szemcsepp a tüneteket enyhíteni tudja, ha valamilyen betegség miatt alakul ki a krónikus szemszárazság vagy szúró, égető fájdalom, akkor mindenképpen érdemes orvosi segítséget is igénybe venni. Ilyen lehet például a könnymirigy gyulladása vagy annak működési zavara, de akár a szemhéjak összehúzódási zavara is okozhat ilyen tüneteket, amelyekkel jobb nem viccelni. Ilyen esetben orvosi műkönnyek igénybevételére és gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Kérdés persze, hogy milyen tünetekkel érdemes orvoshoz fordulni. Ha hosszútávon jelentkezik egyszerre több is az tünetekből, fontolóra lehet venni az orvosi segítséget is. Ilyen tünet a szem fáradtságérzete, a fényérzékenység, a sokat emlegetett szárazság, az égő, esetleg viszkető érzés, vagy idegentest érzés a szemben. Ezek a látszólag indok nélküli tünetek hosszútávon látószervi gyulladáshoz, esetleg szaruhártya-károsodáshoz vezethetnek, ezért nem érdemes várni a kezelésükkel, míg a helyzet rosszabbra fordul.
Ha azonban az ember biztonsággal tudja állítani, hogy milyen okból is érzi ezeket a tüneteket, ha a főnök háromnapi munkát adott egyetlen napra, hogyha az új krimi, amit elkezdett az ember lefekvés előtt még a reggeli napsugarak előtt csak úgy befejezte a saját olvasását, esetleg a vizsgaidőszak okozta folyamatos szemhasználat és koncentrálás okozza a fenti tünetegyüttest, akkor nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnunk. Ilyen esetekben is bátran használjunk szemcseppet, hogy a nehéz és hosszú koncentrálási idő egy kicsit kevésbé kellemetlen formában telhessen az ember számára. Innen rendelni is egyszerűen lehet: https://eoptika.hu/kategoriak/szemcsepp.html

A szemcsepp alkalmazása

Az alkalmazás rendkívül egyszerű, a tünetek enyhítésére akár naponta 3-5 alkalommal is igénybe vehető, talán már az első kellemetlen érzeteknél, hogy ne is legyenek komolyabb panaszai az embernek. Természetesen a használat mértéke függ a panaszok mértékétől is, így aki csak ritkán és nem túl komolyan érzékeli a kellemetlenségeket, azok számára a mérsékelt használat is elégséges. Ennek ellenére érdemes még a női kistáskába helyet találni egy ilyen hasznos kiegészítőnek, ami bármikor az ember segítségére lehet, ráadásul apró kivitelezése révén könnyen belefér a legkisebb zsebbe is, meg sem fogjuk érezni, hogy ezt is magunkkal kell vinnünk a nap folyamán. Arra azonban mindenképpen érdemes figyelni, hogy egy-egy használat között legalább 15 perc teljen el, amely szabály különösen betartandó, hogyha az ember egyszerre többfajta cseppet is használ.

Kontaktlencsét viselő emberek számára sok külön fajta speciális változata létezik ennek a terméknek, mindenképpen ezek közül válasszunk, hogy a csepp összetevői még véletlenül se roncsolják a lencse szerkezetét, ami így nem csak annak a tartósságát veszélyeztetheti, hanem a mi szemünk épségét is.

Hol és hogyan tároljuk a szemcseppet?

A műkönny tárolása egyszerű, nem kell hűtőben tárolni, szobahőmérsékleten, +1 és +25 Celsius fok között állnak el átlagosan, tehát nyáron nem árt árnyékos, hűvösebb helyre tenni azt. A Naptól mindig védjük a terméket. Ha felbontottuk, általában 2 hónapig állnak el, azonban általában addigra el is használja azokat az ember, így nem kell attól tartanunk, hogy a viszonylag korlátozott idő miatt a kukában végzi majd a megvásárolt műkönny vagy csepp. Természetesen a lejárati időre is vigyáznunk kell, és mindenképpen csak higiénikus körülmények között használjuk a terméket, ha a csomagolás, maga a tartály sérült vagy kosz kerülhetett bele, ne alkalmazzuk tovább, hiszen a szem rendkívül érzékeny.

Back To Top