A gázkazán választás

Default

A gázkazán választás

Mikor vegyünk gázkazánt?

Itt az ősz, itt van újra, és sajnos, manapság nem is tart sokáig. Vitassuk meg a klímaváltozás vélt-valós meglétét máshol, tény, ami tény, rövidebb az ősz és a tavasz is. Éppen ezért nem elég akkor gondolni a gázkazán vásárlásra, amikor már mínuszok vannak. Persze sosem késő, csak akkor fel kell készülnünk némi kellemetlenségre, ami az otthonunk általános hőmérsékletét illeti. Úgyhogy ambivalens módon, ha tudjuk, hogy az otthoni fűtésünket ideje volna modernizálni, már nyár vége fele érdemes nekilátni, akkor, amikor még hétágra süt a Nap és nem tudunk hova lenni légkondi nélkül.

Persze a legtutibb, ha még akkor állunk neki, amikor vége a fűtésszezonnal, valamikor tavasszal. Viszont nem ez az egyetlen alkalom, hogy gázkazán vásárlással kezdenénk foglalkozni. Mert az is lehet, hogy építkezünk. Szerencsésebb esetben nem köt minket szoros határidő, és szabadon válogathatunk, ha megvettük, beüzemelés után sem kell azonnal bekapcsolni, hogy meg ne fagyjunk. Persze attól még, hogy nem a minimális komfortérzetünkért küzdünk, még szoríthat a határidő, elvégre nem az utolsó napon fogják beüzemelni a gázkazánt, hanem még valamikor a munkálatok közepe táján. De hogyan vesz az ember gázkazánt? Mire kell figyelni?

Mire figyelj gázkazán vásárlás előtt?

Azt gondolnánk, hogy amikor az ember már megszülte, hogy gázkazán, onnantól nincs min gondolkodni, de ez távolról sem igaz. Hurrá, használhatjuk ezt a gazdaságos energiahordozót, van szolgáltató a körzetünkben és még a vezeték is elér a telekig. Akkor most mi jön? Először is, nézzük meg, mi van a kéménnyel. A mai jogszabályok és EUs előírások alapján már csak olyat szereltethetünk és üzemelhetünk be, amelyiknek a kimenete biztosított. Ez egy új építkezésnél nem feltétlenül gond, de egy modernizálásnál már jobb kétszer is ránézni arra a kéményre: van kifele és befele jövő ág is? Mert kell mindkettő és ez bizony többletköltséget jelenthet.

Ez azt is jelenti, hogy a gázkazán turbós lesz, azaz zárt égésterű. Korábban lehetett kapni nyílt égésterűeket is, ahol a lakás levegőjét szippantotta be az égéshez. Ezzel viszont van némi biztonsági probléma, mert csak egyszer kell valamilyen okból megforduljon a huzat, hogy ne kifele vigye a kéményen át az égésterméket, hanem vissza, be a szobába. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy büdös füst lesz, hanem azt is, hogy szén-monoxid, az meg nagyon veszélyes, halálos mérgezést is okozhat. Úgyhogy sokkal jobb, ha nemes egyszerűséggel csináltatunk egy rendes kéményt.

Mindemellett, hogyha meglévő lakásban, házban cserélünk, mondernizálunk, akkor a fűtésrendszert kell nézzük összességében. Padlófűtés van, vagy radiátorokban kering a fűtővíz? Két emelet vagy csak egy kis garzon? A használati melegvizet is a gázkazán szolgáltatja? Van rá csatlakoztatva napelem, puffertartály, vagy akarjuk a jövőben, hogy legyen?

Nagy kérdés emellett még, hogy mekkora gázkazán kell? Erre nehéz egyértelműen válaszolni, de nagyjából a légköbméterből tudjuk megállapítani, figyelembe véve a hőleadók mennyiségét és fajtáját, illetve azt, hogy a meleg víz külön termelődik, vagy azt is magára kell vállalja a készülék. Érdemes szakemberrel tárgyalni ilyenkor, ez építkezésnél nem extra erőfeszítés, mert eleve egy építészmérnök tervezi a házat, felújításnál talán egy extra körnek tűnik, de így is úgy is szükség lesz szerelőre a beüzemeléshez, ők is tudnak jó tanácsokkal szolgálni. Ha pedig arról van szó, hogy egy régi készüléket váltunk ki, ugyanúgy ajánlhatnak újabbat, hiszen nem biztos, hogy a húsz éve gyártott gázkazán teljesítményéből kell kiinduljunk a mai modern készülékek hatékonysága mellett.

Hova tegyem a gázkazán készüléket?

Ez szokott a fogas kérdés lenni egy felújításnál. Építkezésnél ugye előre eldöntjük és már eleve akkora helyigénnyel számol a tervező is. De amikor felújítunk, a terep adott. Szerencsénkre azonban manapság egész karcsú, és kimondottan hangsúlytalan kialakításúk a készülékek, nem válnak otromba monstrummá a szoba sarkában. Egy felől az álló gázkazán mellett lehet a fali gázkazán kéményes kivitelben is, de elrejthetjük egy szekrénysor takarásában, ha nagyon akarjuk. Úgyhogy változatos módon „rakosgathatjuk” az új készüléket, ráadásul nem is feltétlenül kell arra játszunk, hogy elrejtsük a világ szeme elől. Nem olyan otromba jószág, egy modern készülék kellemes digitális kijelzővel, diszkrét, fehér külsővel, bármilyen környezetbe észrevétlen beleolvad.

A Kondenzációs gázkazán tényleg olyan jó?

A kondenzációs gázkazánok annak a népszerűségnek örvendenek, hogy sok sok pénzt lehet velük spórolni. Ez egyszerre igaz és nem. Technológiája folytán a kondenzációs technika akkor működik, akkor adja azt a plusz hatékonyságot, ha a visszatérő fűtőág és a gázkazán belső hőmérséklete között kellően nagy a hőmérsékletkülönbség. Ehhez pedig az is kell, hogy ne fűtsük agyon az otthonunkat. Ha a fűtésrendszer nincs megfelelően beállítva, és ez a feltétel nem teljesül, akkor a hajunkra kenhetjük a kondenzációs flancolást. Úgyhogy csak okosan, és nézessük meg szakemberrel, mi a helyes beállítás a teljes fűtésrendszer minden elemén, nem csak a hőközponton.

Back To Top